Nogle strøtanker om teambuilding

Der findes et hav af forskellige måder at lave teambuilding på, og udbuddet spænder lige fra madlavningskurser til gokart. Spiller det en rolle, hvilke øvelser man laver, eller handler det kun om at lave noget nyt sammen? I det følgende vil jeg viderebringe mine egne personlige tanker om teambuilding.

TeambuildingI dag er der mange virksomheder, der efterlyser teambuilding-øvelser eller –kurser, der kan opfylde de ansattes ønsker om personlig og faglig udvikling, samt bruges til at ryste medarbejdergruppen sammen. Men for mig at se handler mange teambuilding-øvelser mere om adrenalin-kick og overskridelse af personlige grænser, end egentlig faglig og arbejdsrelateret udvikling.

Kort sagt handler teambuilding om at få en gruppe medarbejdere eller studerende til at fungere som et team, og dette gøres ved at kaste gruppen ud i nogle praktiske øvelser omkring samarbejde og kommunikation. Nogle teambuilding-øvelser tager udgangspunkt i realistiske og virkelighedsnære scenarier, for at der på denne måde kan trækkes en rød tråd til jobbets eller fagets udfordringer. Men der findes også rigtig mange teambuilding-øvelser, der kredser om fysiske strabadser eller oplevelser i naturen, og i disse tilfælde tænker jeg, at det kan være sværere at skelne mellem brugbare og ubrugelige øvelser. Selvfølgelig er det sikkert hyggeligt og sjovt for mange at køre gokart eller skyde lerduer, men det er svært at se koblingen mellem disse udfoldelser og de sandsynligvis mere stillestående opgaver, som gruppen beskæftiger sig med til daglig.

Men teambuilding handler ikke kun om spas og løjer og socialt samvær. For virksomheden kan det hurtigt blive en bekostelig affære at sende samtlige medarbejdere afsted på teambuilding, hvis ikke det også giver resultater efterfølgende. Handler det kun om det sociale vil en julefrokost eller sommerfest være tilstrækkelig. Derfor er det en god idé at undersøge, om det aktuelle teambuilding-forløb tilbyder reel faglig læring, eller om det er af en lettere meningsløs karakter. Ikke fordi der behøver at være en forkromet mening med alt man foretager sig, men skal blot ikke forveksle det med teambuilding eller læring.

Optimalt set foregår teambuilding i nogle rammer, hvor alle tilstedeværende føler sig trygge og hjemme, og øvelserne er designet til at øge de deltagendes selvværd, eller give dem værdifulde succesoplevelser. Elastikspring og rappelling er bestemt ikke for alle, og der vil altid være mindst en med galoperende højdeskræk eller dårlig balance, som vil føle sig totalt på udebane. Og i disse tilfælde har øvelserne den stik modsatte effekt end intenderet. Teambuilding er efter min mening først brugbar, når øvelserne tager udgangspunkt i situationer som de medvirkende kan relatere til, og når man efterfølgende kan tage på arbejde og omsætte det lærte til en konkret arbejds- eller læringsmetode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *