Flæskesteg og sprød svær

Når juleaften står for døren og sneen ligger tykt på kvist, er der ikke noget bedre end duften af flæskestegen i den varme ovn. Men det kan være noget af en opgave, at få sværen sprød og ensartet på hele stegen. Herunder er der samlet en række af de bedste råd til, hvordan du opnår det bedste resultat.

Kog sværen

Med dette tip slår du to fluer med et smæk. Du får sprøde, lækre svær på stegen samtidig med, at du laver din egen smagsfond til sovsen.

Start med at hælde kogende vand i en bradepande og placer stegen med sværsiden ned i vandet. Stil hele herligheden ind i ovnen i ca 1/2 time.

Tag bradepanden ud og hæld vandet fra – gem det til brug i sovsen senere. Stil stegen på risten over bradepanden med sværen opad.

Smør sværen

Når du har stillet stegen på risten er det tid til at smøre den godt ind i smør. Masser en god klat smør godt ind over hele sværen og lad det gerne komme godt ned i mellem sværene også. Drys herefter med groft salt efter smag.

Mange vælger, at sætte laurbærblade i sværen, for at få en lækker og lidt mere avanceret smag i både steg og svær men det er helt op til den enkelte om det er noget eller ej.

Det vigtigste er, at hele sværen bliver got dækket af både smør og salt, for at den kan blive jævnt sprød over det hele.

Jævn sværen

For at give hele stegen og sværen den samme varme og dermed samme sprødhed, er det vigtigt at sørge for, at stegen står så jævnt som muligt inde i ovnen. Der skal være omtrent lige lange fra varmen til alle steder på sværen, for at få det bedste resultat.

Her kan du vælge at hæve de lave steder ved hjælp af sølvpapir eller kartoffelstykker, alt efter, hvad du har tættest ved hånden.

Det handler om vatter – dermed ikke ment, at du behøver at finde værktøjskassen frem og måle efter, men jo mere lige din steg står på risten, jo mere jævnt bliver varmen fordelt og des mere ligeligt fordel bliver sprødheden på sværene.

Grill sværen

Sidst men ikke mindst kan du vælge at stille ovnen på grill i de sidste af gørende faser af tilberedelsen. Det kræver dog, at tungen holdes helt lige i munden og øjnene er fast rettet mod ovnlågen.

Der er tale om balance på en knivsæg her, for det tager ikke andet end et split sekund for længe i ovnen før den fine svær bliver branket og sort. Derfor er det vigtigt, at der er tid til at rette opmærksomheden helt og holdent mod måltidets store helt i de afgørende minutter med grill.

Hvordan end du vælger at tilberede din flæskesteg er denne klassiske danske ret en sikker vinder, når den tilberedes og serveres i familiens selskab. Det kan kun blive en dejlig og festlig aften, med flæskesteg på.

En anden ret med flæsk er den elskede stegt flæsk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *