Erhvervsuddannelser i Danmark

Der findes mange forskellige erhvervsuddannelser, som man kan vælge imellem i Danmark. En erhvervsuddannelse er kendetegnet ved flere ting. Først og fremmest, så er en erhvervsuddannelse meget praktisk orienteret sammenlignet med for eksempel professionsuddannelser og uddannelser på et universitet. Nærmere præciseret så indledes en erhvervsuddannelse først med det, der kaldes for et grundforløb. Et grundforløb finder sted på skolen og består af undervisning. Herefter skal man i praktik. Praktikstedet afhænger af, hvilken erhvervsuddannelse, man vælger. Herefter veksler resten af uddannelsen mellem henholdsvis skoleforløb og praktikperioder. For det andet, så er en erhvervsuddannelse kendetegnet ved, at den tager mellem tre et halvt til fire år at gennemføre. Og for det tredje, så er erhvervsuddannelser karakteriseret ved, at man kan komme i gang med dem, lige efter man er færdig med grundskolen – det vil sige lige efter niende eller tiende klasse.

Hvorfor vælge at starte på en erhvervsuddannelse?

Det kan være oplagte at vælge en erhvervsuddannelse, hvis man holder af at lave praktisk og fysisk arbejde, have en aktiv hverdag og bruge sine hænder. Ligeledes kan man også argumentere for, at erhvervsuddannelser er ideelle for unge og voksne, som ikke trives med en masse boglige fag og alt det der hører til – altså tavleundervisning, lektier, opgaveskrivning, eksaminer med videre. Hvis man er motiveret af hurtigt at komme i kontakt med arbejdsmarkedet, så er en erhvervsuddannelse også oplagt. I forbindelse med sine praktikperioder skal man nemlig ud og være elev i det virkelige erhvervsliv. Man får altså hurtig et indblik i, hvad det vil sige at være en del af arbejdsmarkedet. Erhvervsuddannelser kan tages over hele landet, blandt andet i Odense på Fyn.

Hvilke erhvervsuddannelser kan man vælge i mellem?

Der findes mange forskellige erhvervsuddannelser, som man kan vælge i mellem. Lad os kigge på nogle stykker. Hvis man godt kan lide at arbejde med mad og råvarer, så findes der tre erhvervsuddannelser, som kunne være oplagte at overveje. For det første kan man blive bager. Her skal man dog lige huske at være opmærksom på de skæve arbejdstider, da en bager ofte arbejder om natten, så kunderne kan hente frisk brød om morgenen. For det andet kan man blive kok. Her skal man dog også være lidt opmærksom på arbejdstiderne. En kok arbejder ikke om natten, men til gengæld om aftenen og i weekender. For det tredje kan man blive slagter. En slagter har meget klassiske otte til seksten arbejdstider. Er man mere til håndværk, så er der også mange spændende erhvervsuddannelser at vælge i mellem. Man kan eksempelvis blive tømrer, og lære at arbejde med træ på alle mulige måder. Man kan også blive elektriker og arbejde med strøm. Man kan også blive mekaniker og arbejde med biler, dæk og motorer. Ligeledes kan man også vælge at blive murer. Som murer er man med til bygge huse. Endvidere kan man, hvis man holder af at give god service og et hektisk arbejdsliv med fart over feltet overveje, om man kunne have lyst til at tage en uddannelse som tjener. Ja, der er mange muligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *